mandag den 30. september 2013

Efterårs mørbrad

Det her er en rigtig efterårsret- god til gæster eller bare til dig selv.

1 svinemørbrad
smør og olie til stegning
2 stilke salvie 
2 stilke timian
2 spsk mørk eddike
2 æbler
50 valnødder
8 hele fed hvidløg
1 håndfuld brombær

Dup kødet tørt og skær en lomme i det. Krydr lommen med salt og peber og læg salvie og timian i. Varm olie og smør i en pande og brun kødet på alle sider. Hæld lidt eddike over og lad det bruse op. Skru ned for varmen og steg videre. Skær æblerne i terninger og hak valnødderne groft. Hæld æbler, valnødder og de hele ikke pillede hvidløg på panden og steg dem sammen med kødet. Lige før servering hældes brombærrene over. Krydr igen med salt og peber og server med kartofler og rødbedesalat.


tirsdag den 24. september 2013

Salat med koriander og kokos


Er du til koriander? er det her lige noget for dig. Men det er ikke nok med en potte af de smagsløse fra Irma/ Netto/Lidl, du må til grønthandleren og have fat i et stort bundt.
Salaten er til 4 personer til middagsmad - hvis du også lige køber en pose af de skønne tyrkiske fladbrød, når du nu alligevel er uge og hente koriander. 

dressing af
3 spsk eddike
3 spsk olie
2 spsk sursød sovs
1 spsk revet ingefær
2 fed hakket hvidløg
1 tsk hakket chili
Sukker, salt og peber

350 g kyllingebryst
3 gulerødder
1 stort bund koriander
2 hjertesalater
50 kokos
50 g saltede peanuts

Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til med sukker, salt og peber. Dressingen må gerne være stærk og rive lidt.
Steg kyllingekødet i lidt fedtstof på en pande krydr med salt og peber.
Rengør gulerødderne og skræl dem i lange strimler. Skyl koriander og salat godt og dup det tørt. Hak koriander og skær salaten i mundrette stykker. Vend salat, koriander, gulerødder og kokos i dressingen. Drys peanuts over og server kødet til.

Syltede squash i karry





Igen i år er der masser af squash i haverne, og hvad skal man dog bruge denne overflod af grøntsager til? Jeg bruger den i brød og boller, kager, farsretter, pastaretter, stegte og til at sylte. Har du tip til hvad du bruger dine squash til, må du gerne dele det med læserne her på siden.

De syltede squash er gode i sandwich eller til middagsmaden.

1 gul squash
1 dl lagereddike
50 g sukker
1 spsk karry
1 cm frisk ingefær

Skær squashen i skiver. Varm eddike, sukker, karry og ingefær op til kogepunktet. Læg squashen i gryden og lad det simre i et par minutter. Smag til med sukker og karry. Sluk for varmen og lad squashen trække til det er afkølet. Hæld det på et rent glas og opbevar i køleskabet.


søndag den 22. september 2013

Skyr med brombær og sukkerbyg





Skyr er et islandsk syrnet mælkeprodukt med højt indhold af protein og lavt indhold af fedt. Man kan også bruge alle mulige andre syrnede mælkeprodukter, så bliver det bare noget andet!
I stedet for bygkerner kan man bruge grove havregryn eller nødder.Denne her opskrift er ca. til 6 personer.


300 g brombær
50 g sukker
1 kanelstænger
4 kardemommekapsler

500 g skyr 0,2%
50 g flormelis
1 1sk vaniljesukker
1 tsk kardemomme

50 g bygkerner "Klar til brug fra Finax"
2 spsk rørsukker

Hæld brombærrene i en gryde og drys sukker over. Læg kanelstænger og kardemommekapsler ved og kog langsomt op. Lad dem simre 10 minutter. Smag til om der skal mere sukker i. Tag brombærrene op med en hulske. Kog lagen ind til det halve og bland med bærerne. Fjern krydderierne og afkøl bærerne. Rør skyr sammen med sukker og krydderier. Hæld bygkerner og sukker på en pande og varm op under omrøring. Varm til sukkeret smelter og lægger sig om kernerne. Hæld det ud på bagepapir og afkøl. Fordel skyrcremen og brombær i glas og pynt med sukkerbyg.

FOTO: Bjørn Jacobsen til Ugebladet SØNDAG

torsdag den 19. september 2013

De sidste hyben og noget om mjød



Til min undervisning på medie- og journalisthøjskolen har jeg fornylig mødt Karin Sloth, der udeover at undervise mig i strategisk kommunikation, fremstiller mjød og har helt utrolig succes med det. Mjøden bliver produceret af honning og æblesaft og tilsat forskellige smagsvarianter f.eks. havtorn og hyben. Jeg har været så heldig at få lov at smage mjøden og der er ikke noget vikingespil over det. Det smager af dessertvin - tænk på Eiswein- sødt og lækkert og passer rigtig godt som en lille afkølet aperitif eller til desserten. 
Mjøden kan bl.a. købes i Torvehallerne i Købehavn se mere her http://www.snoremark.dk/

Jeg kan ikke det med mjød, men jeg kan mægtig godt lide hyben, så her kommer en dejlig chutney. Server den til kød og fisk, ost og alt muligt andet, der lige trænger til det dér ekstra.

Ca. 400 g hyben svarende til 250 g rensede hyben
1 rødløg
100 g sukker
½ chili
1 dl mørk balsamico
10 korianderfrø
½ dl vand

Rens hyben. Pil løget og skær det i tynde både. Hæld hyben, løg og de øvrige ingredienser i en gryde. Lad det simre til hyben er møre. Tilsæt evt. mere eddike eller lidt vand hvis saften koger ind før hybenfrugterne er helt møre. Hæld chutneyen på et rengjort glas.

onsdag den 18. september 2013

Æblekage med creme




Kagen du kan tage med i skolen, til forældremødet, håndboldklubben, venindetam-tam og så videre.
Kagen kan bages uden creme, men det bliver ikke så herligt.

1 brev bagefast kagecreme
½ l let- eller sødmælk
Ca. 600 g æbler
300 g smør
300 g sukker
4 æg
300 g mel
2 tsk bagepulver
1 spsk vanilje
Ca. 50 g florsukker til drys

Tilbered kagecremen efter anvisning på emballagen.
Tænd ovnen på 180 grader. Rengør æblerne og skær dem i tynde skiver. Pisk smør og sukker sammen. Rør æggene i et ad gangen. Hæld mel, bagepulver og vanilje i dejen og rør den sammen.
Hæld dejen i en foret bageform 35 gange 30 cm, fordel æblerne på dejen og drys sukker over.  Fordel cremen på kagen og bag den i ca. 35 minutter.
Afkøl kagen helt og lad den gerne stå og sætte sig, før den serveres.

søndag den 15. september 2013

Strutter din dild?

Har måske skrevet det før? Men dild er fantastisk og overset. Måske har det noget at gøre, med den måde vi dyrker købedild på. De små plastikurtepotter med dild der aldrig strutter, aldrig dufter og aldrig smager af noget - jo de smager måske lidt af alt det plasktik, de er pakket så rigeligt ind i, for at holde dem oprejst!
Det er noget anderledes, med den dild jeg køber hos min grønthandler i Neustadt. Store struttende, duftende bundter, der ikke behøver plastik for at holde dem oppe. Jeg kan desværre ikke se hvor de er dyrket, men de kan overhovet ikke sammenlignes med de små plastikpotter, som sikkert er danske/tyske.

Dagens salat er en klassiker, men ikke desto mindre skøn og den passer godt til det meste og så kan resten gemmes til i morgen, uden at det bliver kedeligt. Den er også rigtig god og billig til mange.
Dild har det ikke så godt med andre krydderurter - end persille- så det er så nemt, som det kan blive.

1 spidskål
1 tsk salt
1 tsk sukker
2 spsk olie
2 spsk lys eddike
salt og peber
1 lille bundt dild
Skær kålen i tynde strimler og knug det i salt og sukker. Rør olie og eddike sammen, krydr med salt og peber og hæld over kålen. Hak dilden og vend den i.


søndag den 8. september 2013

Brombærkage

Så kan du komme af med nogen af alle dine brombær!
Det er en dyr og dejlig kage, man skal unde sig selv og sine gæster, især hvis man selv har plukket brombærrene.



Bund
250 g smør
50 g sukker
2 æg
200 g hakkede nødder
125 g hvedemel
1 tsk bagepulver

Fyld
Ca. 600 g brombær
250 g sukker
1 spsk vanilje

Rør alle ingredienserne til kagebunden sammen og fordel dejen jævnt i en bradepande 35 gange 30 cm beklædt med bagepapir.
Fordel brombærrene i et jævnt lag på dejen. Bland sukker og vanilje sammen og drys det over brombærrene. Bag kagen ved 180 grader i ca. 40 minutter, til frugten er mør og kanten er sprød, gylden og karamelliseret. Server kagen afkølet og gerne med flødeskum.

 



lørdag den 7. september 2013

Ryste solbær



Ryste solbær – ligesom ribs bare med solbær
For solbærelskere er dette himlen. Det smager herligt til chokoladekage, is, yoghurt og meget andet.

300 g solbær
125 g sukker

Rib solbærrene og læg dem i et glas eller en serveringsskål. Hæld sukker over. Lad det trække til sukkeret er smeltet.




Squashkage med kerner



Her kan du igen komme af med masser af dine skønne squash og så dele glæden med alle dem du spiser kagen med.
De kogte kerner giver et sejt og anderledes bid til kagen. Hvis du ikke har bygkerner kan du bruge flere nødder i stedet. Kagen smager også dejligt uden glasuren.

50 g perlebyg  
100 g tørrede abrikoser
50 g hasselnødder
500 g squash
175 g smør
250 g rørsukker
3 æg
350 g mel
1 tsk bagepulver
1 tsk natron
2 tsk kanel

Glasur af
50 g smør
150 g flormelis
150 g mascarpone eller flødeost
2 tsk vanilje

Tænd ovnen på 180 grader. Kog perlebyg møre i rigeligt vand. Det tager ca. 20 min. Hæld dem i en si og afkøl. Hak abrikoser og nødder groft. Vask squashene og riv dem fint. Pisk smør og sukker sammen. Rør æggene i et ad gangen. Bland mel, bagepulver, natron og kanel og rør det i dejen sammen med squash, abrikoser, nødder og perlebyg. Hæld dejen i en form på ca. 35 cm. gange 30 cm. beklædt med bagepapir og bag kagen i ca. 35 minutter. Rør ingredienserne til glasuren sammen og fordel det på den helt afkølede kage.

Kokos med kokos på



Minder både om brunsviger og dømmekage – kan det blive bedre?

200 g smør
200 g sukker
3 æg
100 g kokos
275 g mel
1 tsk bagepulver
1 tsk natron
1 dl kærnemælk

150 g farin
75 g kokos
75 g smør

Tænd ovnen på 180 grader. Rør smør og sukker sammen. Pisk æggene i et ad gangen. Bland kokos, mel, bagepulver og natron sammen og rør det i dejen skiftevis med kærnemælken. Hæld dejen i en form 35 cm. gange 30 cm. beklædt med bagepapir. Varm farin, kokos og smør op og fordel det over dejen. Bag kagen i ca. 35 minutter.


torsdag den 5. september 2013

Hindbæreddike




Har du plukket masser af hindbær eller har du ladet dig lokke af supermarkedernes supertilbud med frosne bær? Så har du måske mod på at tage hindbærrene med ind i det syrlige køkken? Du skal kun bruge en lille portion bær og så må du regulere sukkermængden, afhængig af hvor sur din æbleeddike er.


Eddiken passer meget godt i salater med kogte korn og kerner.

100 g hindbær
1 dl lys æbleeddike
2 spsk sukker

Læg hindbær i et rengjort glas. Varm eddike og sukker op og hæld den over hindbærrene. Lad det trække i minimum 1 uge. Holder sig fint på køl i ugevis, hvis den altså ikke bliver spist. 

FOTO: Bjørn Jacobsen til Ugebladet SØNDAG

Bryllupssuppe med linser

Det er torsdag og derfor suppedag i min familie. Da det også er min 15 år bryllupsdag, bliver det til en bryllupssuppe. Det kunne være en "skrub af suppe", men det er der slet ikke tale om, jeg agter at tage mindst 15 år mere med min dejlige mand.

Suppen mætter godt og mætte mænd er nemme mænd!


2-3 porrer
2 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
5 stilke timian og lidt til servering
200 g Py linser
1½ l bouillon gerne Herbamare

Rengør porrerne og skær dem i små stykker. Tag lidt fra til servering og gem toppen til en anden god gang. Pil og hak hvidløget. Sauter porrer og hvidløg i et par minutter i olie med timianblade. Hæld linser og bouillon på og lad det simre i ca. 30 minutter, til linserne er helt møre. Smag til med salt og peber og pynt med porre og evt. lidt timian.

FOTO: Bjørn Jacobsen for Ugebladet SØNDAG 

onsdag den 4. september 2013

Onsdagssnegl



Åh, så er vi der igen! Det er midt på eftermiddagen, jeg lidt lækkersulten og er gået i stå i min opgave. Jeg kunne jo skrælle 1 kg gulerødder- eller gå i gang med at bage disse skønne snegle.
De smager også herligt uden glasur, hvis du ikke kan vente, til de er afkølede. 
INFO En fed gærdej som denne smager bedst samme dag den er bagt. 
INFO Hvis du vil, kan dejen laves med 5-8 g gær og hæve natten over.

100 g smør
3 dl mælk
50 g gær
1 æg
100 g rosiner
1 tsk salt
100 g sukker
450 g hvedemel

Fyld
75 g smør
150 g brun farin
1 spsk kanel

Glasur
150 g flormelis og vand

Smelt smørret over lav varme. Fjern det fra varmen og hæld mælk i. Rør gæren ud i lidt af den lune mælkesmør og hæld resten af mælken i. Rør ægget sammen og hæld det i sammen med rosiner, salt og sukker. Ælt mel i, til dejen føles let og slipper bordet/ skålen. Lad dejen hæve overdækket og lunt i 1 time. Ælt igennem og rul ud i ca. 50 cm gange 25 cm. Pisk smør, sukker og kanel sammen og fordel det på dejen. Rul dejen sammen og skær den i ca. 5 cm store stykker. Sæt dem i en bradepande beklædt med bagepapir og lad dem hæve yderligere 30 minutter. Bag dem ved 220 grader i ca. 15 minutter. Rør glasuren sammen og pynt de afkølede kager. 

FOTO: Bjørn Jacobsen for Ugebladet SØNDAG

 

tirsdag den 3. september 2013

Follow my blog with Bloglovin

Chokoladebradepandekage



Der er meget delte meninger om chokoladekager, nogen vil have brownies dagen lang, mens andre er godt tilfredse med kager, der ikke har set skyggen af chokolade men kun er farvet af kakao. Jeg er brownietypen, men hvis der er tale om en klassentimekage og lignende kan jeg godt klemme et stykke ned af denne her- men der er også masser af chokolade i.
Brug en mørk chokolade med et kakaoindhold på max 60 % ellers bliver smagen for stærk.

150 g chokolade
200 g smør
1½ dl kærnemælk
350 g brun farin
3 æg
300 g hvedemel
100 g kakao
1 spsk bagepulver

Glasur
150 g flormelis
25 g blødt smør
Vand
50 g chokoladen

Tænd ovnen på 175 grader. Smelt chokolade og smør over svag varme. Afkøl let og hæld kærnemælk i. Pisk farin og æg sammen. Bland hvedemel, kakao og bagepulver sammen og rør det i dejen skiftevis med chokoladen. Hæld dejen i en form 35 gange 30 cm beklædt med bagepapir og bag den i ca. 25 minutter. Den skal ikke have for meget, det gør den tør. Rør flormelis og smør sammen. Rør vand i til glasuren har en passende konsistens. Riv chokoladen. Fordel glasuren over kagen og pynt med chokolade. 

FOTO: Bjørn Jacobsen til Ugebladet SØNDAG