fredag den 15. juli 2016

Hvad spiser du til morgenmad?


-Lægen har sagt, at jeg skal spise morgenmad og fiskeolie, og dyrke motion, siger min mand slukøret, efter han har fået
målt sit kolesteroltal. Det er for højt, og for at få det ned, må han tabe sig nogen kilo.

-Du skal være velkommen til at spise med. Vi sidder her jo alligevel, og det hele er fremme, siger jeg.

-Ja, men jeg har jo ikke så stor appetit om morgenen, siger han.

-Det er måske, fordi du spiser en del efter aftensmaden. I går røg der en plade chokolade ned, sammen med en stor skål med rosiner og ristede nødder og to boller med smør og ost, siger jeg og prøver ikke at være grov.

-Ja, ja kom nu ikke for godt i gang, du kan da også godt lide lidt sødt til kaffen, siger han.

-Det er helt rigtigt, men mit kolesteroltal er ikke for højt endnu, siger jeg.

-Hmnff, siger min mand.


Vi dækker op til min mand, og han begynder at spise morgenmad, havregryn og mysli med mælk, hver morgen, fem dage om ugen. Han taber sig, og hans kolesteroltal falder.

Men kan det nu passe, at blot fordi min mand begyndte at spise morgenmad, så taber han sig? Eller er det fordi, at han også begynder at spille tennis, og tænke mere over hvad han generelt fylder sig med. Undersøgelser peger i alle retninger. Der er nogen, der taber sig, hvis de spiser morgenmad, og der er nogen der taber sig, hvis de undlader morgenmaden. Vi ved jo, at man taber sig, hvis man forbrænder mere end man indtager. Og alt tyder på, at det er ligegyldigt, hvornår, på dagen, man spiser sine kalorier.


Men man spiser jo ikke kun morgenmad for at tabe sig. Undersøgelser viser, at hvis børn og unge får en sund morgenmad med æg, rugbrød, havregryn, ost, yoghurt og mælk og frugt - eller blot noget af det - bliver de bedre til at koncentrere sig i undervisningen. De har lettere ved at lære, lettere ved at lege, lettere ved at sidde stille, ved modtage en besked og indgå i fællesskaber. Så der er nok en del pædagoger og lærere, der vil værdsætte, at der er sund mad på bordet – og i maverne – når eleverne møder frem i institutionerne.

Og det er desværre slet ikke ligegyldigt, hvad der kommer i den tomme morgenmave. Ifølge en undersøgelse der er offentliggjort på Samvike.dk, har man målt hjerneaktiviteten hos unge, efter at de havde spist enten cornflakes og guldkorn eller havregryn eller rugbrød. Undersøgelsen viste, at der var fem gange så meget brændstof til hjernen fra rugbrød og havregryn som fra cornflakes eller guldkorn. 


Og hvordan ser det ud ude i verden. Har de opdaget havregryns fantastiske  egenskaber?

-I Italien drikker de espresso, capuccino eller varm mælk. Heri dypper de en kage eller kiks. Denne simple morgenmad med masser af sukker holder maven i ro til frokost, hvor det store måltid indtages. Og det virker, du er ikke sulten før klokken 12-13 stykker - og det er kun ET stykke kage eller croissant vi taler om, siger Rie Boberg, der er bosiddende i Italien store dele af året.

-I Frankrig spiser de croissant og drikker en café au lait, siger min frankofile veninde Nicoline.

-I Spanien spiser de en magdalenas, der er en slags muffin og drikker cafe con leche til, fortæller min svigerinde, der har boet i Spanien som ung.

For at høre hvad de spiser i USA, får jeg min dansk-amerikanske kollega Sandra Leigh Drazin til at lave en hurtig undersøgelse blandt sine amerikanske venner på facebook.

-Det er lidt afhængigt af dagen, men min favoritmorgenmad er tærte med gruyere, karamelliserede løg og bacon eller scones med en sovs med pølser, skriver Katie fra Illinois.

-Jeg spiser havregryn med jordnøddesmør, og nogen gange supplerer jeg med røræg for at få en ekstra portion protein, skriver Mike fra Oakland i Californien.

- Jeg spiser tortilla med ost, varmet i brødristeren eller mine børns favorit, bananbrød med chokoladestykker, siger Rebecca fra Burke i Virginia.

Der er meget inspiration at hente til weekend-morgenmaden i udlandet, men vi skal nok holde os til havregrynene, yoghurten og rugbrødet, hvis vi vil bevare den gode figur og det høje aktivitetsniveau, vi generelt skal levere i hverdagene.


Jeg har lavet lidt lækre retter, der passer godt til en overdådig morgenmad. Den overdådige kanelbrødskage er inspireret af den amerikanske monkeycake. Det er små stykker dej der er sat sammen, og så er meningen, at man ”plukker” en bolle, fra den færdige kage.
 Æg Bendict er en amerikansk brunchret, der normalt serveres med skinke. Vi har forfinet den lidt og bruger røget laks her.

Monkeybread med kanel og glasur


Middelsvær

2 timer

10-12 personer

Morgenmad, kage



50 g smør

150 ml mælk

100 ml kærnemælk eller yoghurt

20 g gær

1 tsk salt

2 spsk sukker

1 tsk kardemomme

ca. 400 g mel



75 g smør

150 g brun farin

1 spsk kanel



150 g flormelis

vand


Smelt smørret i en gryde. Hæld mælk og kærnemælk i. Det skiller sikkert, men det har ingen betydning. Smuldr gæren ned i en dejskål, hæld lidt af den lune mælk over og rør gæren ud. Hæld resten af mælken, salt, sukker og kardemomme i. Ælt mel i til dejen er smidig, og ælt den godt igennem. Lad den hæve lunt og overdækket i 45 minutter. Smelt smør og farin i en lille gryde, hæld kanel i. Ælt dejen igennem. Del den i 20 små boller. For en springform med bagepapir og læg et lag boller i. Hæld halvdelen af sukkerblandingen over og drys med rosiner. Læg resten af bollerne på og hæld sukkerblandingen over. Lad dem hæve i yderligere 30 minutter. Bag brødet ved 200 grader i ca. 25 minutter.

Æg Benedict med røget laks



Middelsvær

45 minutter

4 personer

Morgenmad



Hollandaisesovs

75 g smør

2 æggeblommer

1 spsk koldt vand

citronsaft

salt, peber



250 g spinat

4 æg

4 engelske muffin

4 skiver røget laks



Smelt smørret i en gryde, og fjern gryden fra varmen. Pisk æggeblommerne skummende med vand i en anden gryde. Hæld langsomt det smeltede smør i æggene, under piskning. Tænd for lav varme og fortsæt med at piske til saucen er cremet. Smag til med citronsaft, salt og peber.

Damp spinaten.

Pocher æggene. Varm vand og eddike op til kogepunktet i en lille gryde. Slå et æg ud i en lille skål. Pisk det kogende vand, så der dannes i hvirvel. Hæld ægget ned i hvirvlen. Skru ned for varmen, det må ikke bulderkoge. Lad det simre et par minutter, til hviden har samlet sig om blommen. Tag ægget op og gentag med resten af æggene.

Rist muffins og server med dampet spinat, hollandaise sovs, laks og pocheret æg. Krydr med salt og peber.










fredag den 8. juli 2016

Sweet 17


Jeg har fået et hav af beskeder på telefonsvaren. Det er min far, der ønsker sit ældste barnebarn tillykke med fødselsdagen. Først synger han første vers af I dag er det Amalies fødselsdag. I anden besked raser han over, at vi ikke tager telefonen. Så bliver han god igen, og til sidst har han fundet et nummer frem med Bruce Springsteen og Poul McCarty. De synger I saw here standing there hvor første strofe lyder She was just seventeen, og min far skråler med i baggrunden. Det skratter helt vildt, men det virker. Vi danser rundt på køkkengulvet, til sveden pibler af panden. Og vi får brug for sangen flere gange i løbet af dagen, for der skal oparbejdes meget appetit, og der er mange kalorier, der skal brændes af.
Min datter er blevet 17 år. Sidste år holdt hun fest, så jeg lå vågen hele natten. Nu har hun fået kæreste, så der er er mere ro, og vi spiser os i stedet igennem dagen. Hun fik tidligt i sit liv den ide, at hun skal have lige så mange kager, som hun fylder år. Det er en udfordring. Der har været år, hvor jeg lavede én sandkagedej, og så kom tre forskellige slags fyld i. Eller én slags småkagedej, som jeg delte i seks portioner og kom henholdsvis nødder, chokolade, rosiner, citron, ingefær og kokos i. I år rækker fantasien ikke til 17 kager, så jeg får trumfet igennem, at vi får 17 retter – her i blandt fem kager.
Sidst på dagen kommer morfar igennem på telefonen. Han er stolt og lykkelig over at have et dejligt barnebarn på 17 år, og så taler de to fræk voksensnak, vi andre ikke må høre.
Marengskagen gør det ud for lagkage, og chokoladekagen er et hit, som garanteret giver halsbrand.

Marengskage med honningyoghurt og bær
Til 6-8 personer

Bunde
50 g smør
2 spsk mælk
50 g sukker
2 æggeblommer
75 g mel
1 tsk bagepulver

Marengs
2 æggehvider
1 tsk eddike
1 knivspids salt
100 g sukker
2 tsk vanilje

1 ½ dl piskefløde
1 bæger græsk yoghurt 10 % med honning ca. 125 ml. Hvis du ikke kan få yoghurt med honning, bruger du yoghurt naturel og 2 spsk flydende honning

300 g jordbær
100 g hindbær
150 g kirsebær


Tænd ovnen på 150 grader.
Smelt smør i en lille gryde over svag varme og hæld mælken i. Fjern gryden fra varmen og lad det køle af. Pisk sukker og æggeblommer skummende. Bland mel og bagepulver sammen og hæld det i æggeblandingen skiftevis med smørret. Pisk dejen sammen Tegn en cirkel på ca. 22 cm på bagepapir, læg papiret på en bageplade og bred dejen ud på cirklen. Bag bunden i 10 minutter.
Pisk æggehviderne stive med eddike og salt. Bland sukker og vaniljesukker. Pisk sukkeret i lidt ad gangen og piske hviderne helt stive.
Tag den forbagte bund ud af ovnen, fordel marengsen ovenpå og bag kagen i ca. 45 minutter. Afkøl kagen.
Pisk fløden til skum. Vend flødeskummet i yoghurten. Fordel skummet over kagen og pynt med bær.

Brownie
Til 10 personer

175 g mørk chokolade
175 g smør
2 æg
225 g rørsukker
225 g mel
2 tsk bagepulver
2 tsk vanilje

Tænd ovnen på 180 grader. Hak chokoladen groft. Smelt chokolade og smør i en gryde over svag varme. Pisk æggene luftige med sukker- det tager ca. 5 minutter. Vend chokosmørret i æggene. Bland mel, bagepulver og vanilje sammen og vend det i dejen - dejen er sej og karamelagtig. For en lille bradepande eller en springform med bagepapir og fordel dejen i. Bag kagen i ca. 25 minutter. Hvis du kontrollerer med en pind, om kagen er færdig, skal der sidde dej på pinden.
Brownie må under ingen omstændigheder får for længe i ovnen. Det gør den tør og kedelig.
Afkøl kagen og server med frugt og eventuelt is og flødeskum. 

Artiklen har været bragt i Kristelig Dagblad den 1. juli 2016